MOVING WATER ON TOUR...    

    

In de installatie ‘Moving Water on tour’ wil Octo-art ons de ogen openen en ons wijzen op het belang van water in alle continenten. Deze artistieke en educatieve installatie bestaat uit 96 schilderijen op witte plastic dozen. Elke doos heeft een afmeting van 30 x 40cm.    

De installatie toont aan de hand van kunstige schilderijtjes verscheidene water- en klimaat- problematieken in deze wereld. Hierdoor wordt bij kinderen de interesse gewekt voor het belang van water.    


EDUCATIEVE BROCHURE

 

Onderwijsprogramma met educatieve brochure voor leerkrachten of begeleidende ouders.

introductiefilmpje voor Moving water on Tour leerkrachten en introductiefilm kids:

https://www.youtube.com/@grietbaeyens7429

 

 

    

EDUCATIEF MAGNETENSPEL VOOR KINDEREN TUSSEN 6 EN 12 JAAR    

 

Water is een evidentie voor een Westers kind. Het educatief spel wil dit doorbreken en wijzen op de waterproblematiek in de ons omringende landen en continenten.    

Via het educatief spel krijgt elke kleine bezoeker de kans om in de verschillende thema's te zoeken en vooruitgang te boeken in het begrijpen hoe kostbaar water is...    

Het is de bedoeling dat ze op zoek gaan naar de verschillende thema's waarin de juiste zinnen en verhalen thuishoren. Houten doos met letters voor 9/12-jarigen, houten doos met woorden 6/8-jarigen.   

Onder elk plastic doosje hangt er een magneetbalk; leerkrachten of de begeleiders geven deze magneetletters/woorden aan de kinderen.  Ze zoeken de juiste woorden en/of letters en hangen die onder de kunstwerkjes die hun het meest aanspreken.     

De kinderen komen in direct contact met wat ze zien en deze zoektocht neemt hen mee naar de diepere betekenis van water- en klimaatveranderingsprobleem.    

    

Er zijn 8 thema's:    

  1. Ontspanning    
  2. Vervuiling   
  3. Waterbehoeften voor de mens   
  4. Bedreiging voor dieren  
  5. Droogte   
  6. Plastic soup    
  7. Weer en klimaat 
  8. Toekomst?  

    

Alle thema's werden uitgewerkt en per thema op één bord samengesteld.  Per bord zijn ze geschilderd op 12 kleine plastic dozen en geven een duidelijk beeld over het belang en noodzaak van water in diverse contexten. Er zijn 96 kunstwerkjes in totaal. 

   

De schilderijen op de plastic dozen zijn ambivalent. Er is een paradox tussen de schoonheid van de kleuren, de afbeeldingen en het onderwerp aan de ene kant en de lelijkheid van het plastic, de vervuiling en het ecologisch afval aan de andere kant.   

Het is iets waartoe jonge kinderen zullen worden aangetrokken, maar tegelijkertijd heeft het iets onnatuurlijks: chemie versus natuur.   

                        

CALDER MOBIEL EN WERK/KUNSTBOEK-WORKSHOP   

 

Deze twee afsluitende kunstmomenten zullen uitgebreid te vinden zijn in de educatieve bijhorende brochure en kunnen ook nadien in de klas gemaakt worden.   

   

CALDER MOBIEL

De Calder mobiel met waterdruppels groot en klein is een metafoor voor de huidige situatie met betrekking tot water. Dit evenwicht is soms moeilijk te vinden, en door de mobiel van Calder kunnen we dit visualiseren.     

   

WERKBOEK VOOR IN DE KLAS 

Het zoeken naar prenten en documentatie in allerlei tijdschriften/kranten zet je het kind ertoe aan om te reflecteren over de waterproblematiek in onze huidige maatschappij. 

Het nodigt uit tot denken, twijfel over wat ze doen, interactie en verbijstering. Het opent hun ogen en versterkt de bewustwording. 

Het werkboek wordt plakken, scheuren, zoeken en schilderen; een persoonlijk natuur/kunstboek voor later.  

DE MILIEUKOFFER INHOUD

Houten koffer op wielen: 80 op 90 cm. En 60 hoog.
- Milieuspel met dobbelsteen en pionnen
- 2 x boeken: vlasboek en Pieter Boussemaere: 10 klimaatacties die werken
- Didactische bundel Moving Water on Tour voor de leerkrachten of bezoekende families
- Woord en letter magneten 96 stuks.Vlasvoorbeelden 3 kleine zakjes, 1 grote
- Vorm waterdruppels in karton
- 2 Houten dozen met magneetwoorden en 1 houten doos met magneet letters.
   3 dozen van gerecycleerde wijnboxen.
- Houten doos met voorbeelden van “petfles tot kledij”
- Op de bovenplank: de ingepakte Calder mobiel als voorbeeld
- Didactische bundel